La subiectul al III-lea, la BAC, va trebui să compui o scrisoare de intenție (Bewerbungsbrief), o plângere/reclamație (Beschwerde) sau un discurs (Rede).
De obicei, toată lumea se așteaptă la un Bewerbungsbrief sau un Beschwerdebrief, bazându-se pe faptul că Rede nu a picat la BAC de foarte foarte multă vreme.Totuși, este bine să fii pregătit pentru orice eventualitate.

Ia-tă sfaturile mele:

  1. Înainte de a începe să rezolvi subiectul, folosește ciorna pentru a-ți schița structura și pentru a scrie ideile principale pe care le vei dezvolta pe foaia de examen.
  2. Atenție! încearcă să nu stai foarte mult timp pe acest subiect, deoarece este, de multe ori, cel mai ușor dintre cele 3 subiecte și mai trebuie să îți rămână destul timp și pentru celelalte două.
  3. Structura este EXTREM de importantă pentru orice scrisoare, deci trebuie să o știi perfect: Structura Bewerbungsbrief / Structura Beschwerde / Structura Rede.

Acum voi prezenta pe scurt cele trei scrisori:

  1. Bewerbungsbrief: aici vei avea de scris o scrisoare de intenție prin care evidențiezi faptul că vrei să aplici pentru un job, un curs etc. Ideile principale pe care va trebui să le dezvolți sunt prezentate pe scurt în cerință. În cuprinsul scrisorii va trebui să … citește mai mult.

  2. Beschwerde: aici trebuie efectiv să te plângi de prestația unei firme, de o călătorie care nu a fost așa cum ai fost inițial informat, de un produs anume etc. Majoritatea elevilor consideră Beschwerde-ul ca fiind … citește mai mult.

  3. Rede: aici va trebui teoretic să ții un discurs, doar că nu unul verbal, ci unul în scris, pe o anumită temă. Probabil ai văzut cândva un discurs marca TED (www.ted.com). Ei bine, discursul tău trebuie să fie în stilul celor de la TED. Prin asta vreau să spun că ai nevoie de o introducere, de un curpins și, bineînțeles, de o încheiere prin care să-i mulțumești publicului pentru atenție și să faci o urare de bine. Cuprinsul este partea esențială a unui discurs, care trebuie să conțină propoziții clare, care să aibă impact. Tot aici trebuie să îți exprimi opinia despre tema în cauză.